Badnjevice 2024. god.

I ove godine, već treći put održana je naša tradicionalna kružna tura kroz kanjon Badnjevice na Uskrsni ponedjeljak. Kako je sve porteklo, čitajte iz pera naše dopredsjednice Josipe Rimac Vlajčić, čiji članak je objavljen u današnjoj SD, pa ga i mi dijelimo…

Poznato je kako se iz imotskog kraja nitko nikad kući nije vratio gladan i žedan, a upravo ovoj činjenici, danas su svjedočili i planinari iz čitave Dalmacije i susjedne BiH, njih gotovo 250. Imotsko planinarsko društvo, organiziralo je svoj tradicionalni izlet na Uskrsni ponedjeljak kroz kanjon Badnjevice i opet svoje goste, reći će uzvanici, oborili s nogu. Malo zbog umora i višesatnog pješačenja kroz zadivljujuću prirodu ovog dijela Imotske krajine, a puno više zbog iznimnog gostoprimstva kojim su se Imoćani još jednom iskazali. Inače, ova planinarska staza kojom upravlja HPD „Imotski“ u Registru je planinarskih putova krovne planinarske organizacije Hrvatskog planinarskog saveza, a svakako vrijedi spomenuti da je i dio Geoparka Biokovo-Imotska jezera koji je prije nekoliko dana uvršten u prestižnu obitelj UNESCO-vih geoparkova. Također, dio je i ekološke mreže NATURA 2000 na području Europske Unije radi očuvanja bjelonogog raka koji se još uvijek može pronaći u vodama ovog atraktivnog kanjona. Sve ove informacije iz prve ruke čulo je danas više stotina planinara čije su recenzije odmah na društvenim mrežama pokazale što misle o imotskim domaćinima. Inače, upravo zbog svojih odličnih organizacijskih sposobnosti, imotski planinari su nedavno, nakon kandidature, dobili i domaćinstvo za organizaciju Dana Hrvatskih planinara 2027.godine. Premda imaju nekoliko godina „fore“, Imoćani ništa ne prepuštaju slučaju, reći će glavni i odgovorni, gazda imotskih planinara, predsjednik Branimir Mikulić:

– Ovo je treći put da na Uskrsni ponedjeljak organiziramo ovaj veliki izlet za naše članove i ostale prijatelje planinare. Zahtjevno je i na trenutke stresno, ali vrijedi svakog napora i truda kada vidimo ovoliki broj sretnih i zadovoljnih ljudi okupljenih na jednom mjestu. Volimo da nam dolaze i mi rado idemo u goste, a sve ovo nam je i priprema za veliki pothvat koji nas očekuje za tri godine, organizaciju Dana Hrvatskih planinara kad slavimo i stotu godišnjicu našeg Društva. Ono što nas čini ovako dobrim domaćinima, prema ocjeni i procjeni naših prijatelja, najviše je stvar složnosti i zajedničkog rada članstva. Svatko ima svoja zaduženja, a svi zajedno pušemo u isti rog i guramo naprid!

Imotsko planinarsko društvo posljednjih je nekoliko godina doživjelo ekspanziju te sada broji dvjestotinjak članova – školuju nove vodiče i markaciste, osnivaju sekcije, surađuju sa svim relevantnim institucijama i organizacijama grada i kako kažu, ima ih i starih i mladih, svih uvjerenja i zanimanja. Ali svi s istom zajedničkom misijom – planinariti srcem i pronositi ljubav prema planinama i penjanju.

Uz potporu i Turističke zajednice i pod budnim okom HGSS-a, sve je prošlo u sjajnoj atmosferi.

Uskoro imotski planinari nastupaju u organizaciji nove manifestacije, također tradicionalne, Noćnog uspona na Sv. Juru koji je na rasporedu u početkom srpnja, ali proletit će vrime, kažu, za čas.

A do tada, nabrojit će se tu još puno vrhova – jer Imoćani priznaju samo uspone, a padovi nisu u njihovom opisu posla. A na ljestvici odličnih planinarskih druženja, upisuju još jedan bod, velik k’o kuća, ma velik k’o planina.