Godišnja skupština 2023.

Dijelimo članak iz SD od 27. 12. 2023. naše dopredsjednice Josipe Rimac Vlajčić o radu društva…

Imotski planinari okupili su se na redovnoj godišnjoj skupštini u Pučkom otvorenom učilištu Imotski. Ovaj događaj za planinare HPD-a „Imotski“ ipak je bio malo drugačiji od uobičajenih godišnjih  okupljanja i izvješća – imotsko planinarsko društvo slavi 40 godina kontinuiranog djelovanja te su tim povodom dodijeljena i priznanja dugogodišnjim članovima, kao i diplome novim članovima nedavno završene Opće planinarske škole u organizaciji Društva.

Uz 10 društvenih priznanja za zasluge, doprinos i promicanje planinarenja i samog HPD-a „Imotski“, uručeno je i 13 znakova Hrvatskog planinarskog saveza. Brončane, srebrne i zlatne znakove članovima koji se ističu radom i doprinosom, HPS od 1962. godine dodjeljuje planinarima i društvima koja su se istaknula angažmanom u različitim sferama planinarstva. Sedam brončanih i pet srebrnih te jedan zlatni znak koja je pripala dugogodišnjem članu i planinaru za nepunih 47 godina uspona i društvenog rada, Josipu Vukosavu, učinili su HPD „Imotski“ još prepoznatljivijim i važnijim faktorom imotskog javnog i društvenog života. Vukosav je do ponovnog osnivanja HPD-a „Imotski bio član Planinarskog kluba Split i Planinarskog društva Mosor:

– Zlatni znak HPS-a nije samo za vrhove, već za kompletan rad i angažman u planinarstvu. To je jednostavno stil života. U HPD-u „Imotski“ sam imao i još uvijek imam brojne uloge od samih početaka i osnivanja kad je Društvo ponovno „oživljeno“ nakon pauze i službeno ponovno osnovano – od vođenja Društva preko administracije, uređenja planinarskih staza, snimanja i prikupljanja fotografija, uređivanja web stranica i društvenih mreža… nisam dao da se ovo Društvo ugasi već sam ga izgurao do novih ljudi, članova i odlične ekipe koja ga sada vodi, a ja sam im svojim iskustvom i znanjem uvijek na raspolaganju.

Punog srca i ponosa na ovo moje Društvo, mogu samo reći da je vrijedilo svake muke i koraka na putu prema svim tim ispenjanim vrhovima. Zahvaljujem HPS-u na ovom zlatnom odličju, ali zlato je sve ono što je prethodilo ovom priznanju.

Inače, imotsko planinarsko društvo jedno je od najstarijih u Dalmaciji; mogu se pohvaliti s čak četiri desetljeća neprekinutog rada, ali sami početci sežu gotovo stotinu godina unatrag – do 1927. godine. Broje dvjestotinjak članova, iznimno su aktivni u društvenim događanjima na području Imotske krajine – volontiraju, potiču i surađuju s brojnim institucijama i organizacijama. Organiziraju i sudjeluju u ekološkim akcijama, obrazuju nove planinare kao i svoje već afirmirane članove. Iznimno je aktivan i Speleološki odsjek HPD-a „Imotski“ čiji su članovi educirani i aktivni speleolozi koji osim u Društvu sudjeluju u svim važnijim i zahtjevnijim akcijama na području Imotske krajine. Pročelnik splitskog HGSS-a Branimir Jukić, koji je također član HPD-a „Imotski“, ali i pročelnik Speleo odsjeka, dobitnik je srebrnog znaka HPS-a:

– Speleološki odsjek djeluje u sklopu HPD-a imotski od 2012. godine. Od tada smo proveli brojna  istraživanja na području Imotske krajine koja ima veliki broj speleoloških objekata s obzirom da se radi o tipičnom krškom području. Pokrenuli smo i brojne istraživačke akcije i nekoliko ekspedicija u našem najpoznatijem speleološkom objektu-Crvenom jezeru. 2013. godine organizirali smo s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita znanstveno-istraživačku ekspediciju “Crveno jezero 2013.” u kojoj su po prvi puta napravljeni 3D modeli jezera i izmjerena točna dubina najdubljeg hrvatskog jezera i jednog od najdubljih krških jezera svijeta. Kroz godine smo uspostavili odličnu suradnju sa znanstvenim institucijama i stručnjacima iz područja speleologije, geomorfologije i hidrogeologije, a meni je kao članu HPD-a „Imotski“ posebno drago da su te aktivnosti odvijale u organizaciji i suradnjom našeg Društva s važnim institucijama i organizacijama. U Odsjeku je danas deset aktivnih članova koji vrijedno rade na istraživanju Imotskih krških podzemnih fenomena i promoviranju ljepota Imotske krajine.

Srebrni znak HPS-a kojeg sam dobio kao pripadnik HPD-a „Imotski“ baš je velika čast i poticaj za nastavak društvenog i planinarskog angažmana.

Izletnička sekcija organizira društvene izlete i planinarske ture, a Markacistička sekcija se brine o održavanju i označavanju staza što zajedničkim djelovanjem imotsko Društvo čini kompletnom planinarskom organizacijom. Za nadolazeće mjesece i iduću godinu, vodstvo HPD-a „Imotski“ najavilo je brojne aktivnosti. U suradnji s TZ „Imota“ radit će se na velikim projektima koji će obogatiti i imotsku turističku ponudu.

Predsjednik Branimir Mikulić, dobitnik brončanog znaka HPS-a, jako je zadovoljan radom Društva u protekloj godini, a za iduću ima velika očekivanja i ambicije:

– Naši članovi, osim što se penju po planinama Hrvatske, ali i Europe i tako brane boje zastave imotskog planinarskog društva, ujedno su i vrijedni članovi zajednice. Pokazali smo u protekloj godini da se na nas uvijek može računati, a za iduću imamo velike planove koji će, ako bude onako kako smo zamislili, biti na ponos našeg Društva, ali i čitavog imotskog kraja.