Izlet planinarske sekcije OŠ Zmijavci

Suradnjom OŠ „Zmijavci“ i HPD-a „Imotski, zmijavački učenici, inače polaznici planinarske sekcije, odradili su svoju prvu planinarsku turu na Biokovu.
Pod vodstvom i na inicijativu profesorice Anamarije Žužul te uz pomoć desetak vodiča i članova imotskog planinarskog Društva i troje nastavnika, 45 učenika se složno i spretno uputilo popularnom planinarskom stazom „Nevistina stina“.
Kažu kako su napunili baterije prekrasnim vidicima i pozitivnim umorom te da će planinarenje i u budućnosti staviti na listu svojih najdražih hobija.
Koliko je aktivan način života važan od najranije dobi, potvrđuje i angažman zmijavačke škole koja je ovom odličnom inicijativom pokrenula trend među svojim učenicima. Činjenica da djeca pred ekranima provode sate i sate i sve manje aktivno žive na svježem zraku i u prirodi, dodatno je utvrdila zamisao o osnivanju planinarske sekcije. Ravnatelj Josip Jonjić složio se s predstavljenim planom za ovu nastavnu godinu u koji je bila uklopljena ova aktivnost, a nakon toga i predsjednik HPD-a „Imotski“ Branimir Mikulić uz potporu ostalih imotskih planinara. Voditeljica sekcije, profesorica Žužul rekla nam je kako je jako zadovoljna odazivom i ukupnim dojmom:

Budući da u nastavničkom zaduženju imam izvannastavnu aktivnost, pokušala sam ove godine s nečim drugačijim u nadi da će učenicima biti zanimljivo i korisno. Teoretska predavanja održavaju se petkom sedmi sat pretežno prema temama koje se obrađuju u Općoj planinarskoj školi, dok su većina predavača vodiči HPD-a „Imotski“ ili naši lokalni planinari koji su osvojili neke od najviših vrhova Europe. Ono što me je ugodno iznenadilo u cijeloj priči jest to da se planinarskoj sekciji pridružilo više od 60 učenika od 5. do 8. razreda, no dio njih – zbog bolesti i ranijih planova koje omogućuje produženi vikend – nije mogao ići na prvu turu tako da ih je ovaj put bilo ,,samo” 45.
Predsjednik HPD-a „Imotski“ koji je i sam sudjelovao na izletu, također je izrazio zadovoljstvo suradnjom:

Da na mladima svijet ostaje, jasno je k’o dan, a sada nam je jasno da će i planinarske staze imati novu generaciju mladih Imoćana baš kao i naše planinarsko društvo. Podržavam, odobravam i zajedno s vodstvom Društva i članovima, uvijek stojim na raspolaganju ovakvim idejama.
OŠ „Zmijavci“ i planinarska sekcija već planiraju i buduće izlete uz punu podršku HPD-a „Imotski“ i na opću radost svih aktera uključenih u ovu pozitivnu imotsku planinarsku priču.