Suradnja Camino Imota i HPD Imotski

Dogovorena je suradnja oko održavanja i markiranja trase Camino Imota kroz Imotsku krajinu, o čemu više iz pera naše dopredsjednice Josipe Rimac Vlajčić.



HPD „Imotski“ i Camino Imota u simbiozi jedne velike imotske hodočasničke priče

Camino Imota kreće na novu dionicu svog kratkog, ali sjajno prihvaćenog postojanja.

Nedavno je dogovorena suradnja s vodstvom HPD-a „Imotski“ čiji članovi od početka aktivno podupiru imotsku inačicu slavnog hodočašća koja je u samo nekoliko godina od osnivanja prikupila brojne poklonike – lokalne, domaće i inozemne hodočasnike.

Osim turističkih atrakcija prirodnih ljepota kojima prolazi Camino staza i poznatog imotskog gostoprimstva, gosti su oduševljeni i arheološkim, prvenstveno vjerskim manje poznatim lokacijama.

Slijedeći i pazeći na plavo-žute strelice

HPD „Imotski“ je nedavnim dogovorom preuzeo održavanje već uhodane hodočasničke staze. Prirodnom slijedu svakako je doprinijela već postojeća suradnja. Naime, članovi imotskog planinarskog društva sudjelovali su u realizaciji samog projekta Camino Imota, osmišljavanju trase, markiranju i već gore spomenutom, samom hodočašću.

Dionice trodnevnog Camino puta već su dobro označene prepoznatljivim plavo-žutim strelicama kako hodanje ne bi ni u kojem trenutku postalo opterećeno nedoumicama o smjeru kretanja no i one trebaju pažnju i obnovu s obzirom na izloženost vanjskim utjecajima.

HPD „Imotski“ će povremeno obilaziti Camino stazu s kanticom boje u rukama i koncentrirano se staviti u ulogu prosječnog hodočasnika te otkloniti eventualne probleme na koje naiđu na putu.

Kad vas dotakne Camino Imota

Uz pomoć TZ Imota, ovaj projekt i suradnja je odlična simbioza za sve aktere, promociju imotskog kraja u turističkom i vjerskom, ali i planinarskom kontekstu. U planu je da se Camino staza nekada u bližoj budućnosti spoji i s poznatim vjerskim hodočasničkim stazama prema odredištima u Sinju i Međugorju te na taj način zaokruži u jednu veliku promociju ovog kraja.

S obzirom da je Imotski na idealnoj poziciji odnosno „na putu“ prema brojnim odredištima i Camino Imota se pokazao, ako je suditi prema povratnim informacijama, kao pun pogodak. Imotsko planinarsko društvo, koje je doživjelo veliki rast u posljednjih nekoliko godina na ovaj način ponosno sudjeluje u jednoj velikoj međunarodnoj priči koja ostavlja trag (ali i bez daha) sve one koji dotaknu Camino Imotu ili koje Camino Imota dotakne.

ci