Gornja Brela – Bukovac: Uspon za svakoga

Ako u društvu imate nekoga tko nije zaljubljenik u planinarenje, a ima želju okušati se, povedite ga na Bukovac. 

Iako su vrhovi Biokova većinom teže dostupni i zahtjevniji za penjanje, Bukovac je iznimka. Lagana, ugodna i nadasve lijepa staza. Po mjeri za svakoga, od profesionalca do rekreativca. Ali naravno, ne smije se ni podcijeniti.

Dolazak do početne točke je jednostavan. Iz Imotskog se krene put Zagvozda pa autocestom A1 do izlaza za Šestanovac iz kojeg se nastavi prema Gornjim Brelima gdje se, nakon što se prođe zaseok Škrabići, u zavoju kod Ivandića staje s glavne ceste skrene lijevo na put prema bivšoj vojarni. Nakon pola kilometra vožnje makadamskim putem dolazi se do parkinga koji je početna točka planinarskog puta.

Drugi i možda jednostavniji put je da se iz Zagvozda prođe kroz tunel Sveti Ilija pa preko Dubaca krene za Gornja Brela gdje se odmah nakon dužeg pravca na prvom zavoju skrene desno na makadam koji vodi do vojarne i početka planinarske staze.

Nakon što se automobili parkiraju i ekipa skupi kreće se put Bukovca. Prva točka uspona je dolazak do crkvice svetog Nikole koja datira iz 14. stoljeća. Da bi se do nje došlo prijeđe se pašnjak – livada, nakon čega pastirskom stazom kreće uspon do crkvice. Staza je odlično markirana, a za dodatnu orijentaciju mogu poslužiti i postaje križnog puta koje se nalaze na udaljenosti od nekih 30ak metara jedna od druge. Uspon do crkvice traje nekih pola sata do 45 minuta, ovisno o mogućnostima.

Od crkvice staza nastavlja kroz gustu borovu šumu nakon čega se izlazi na sipar podno stijene Ražnja, da bi se nakon nekih pola sata lagane šetnje došlo do kanjona Ovčje polje, te slijedi 45 minuta do sat vremena šumovitog uspona do planinarskog doma Bukovac koji se nalazi na prelijepoj čistini podno vrha na visini od 1030 metara, te čini idealnu priliku za odmor.

Nakon odmora slijedi povratak na stazu koja istočno od kućice po travnatom terenu i kroz nisku borovu šumu vodi prema konačnom cilju, vrhu Bukovac koji se nalazi s desne strane, a do kojeg se dolazi nemarkiranom stazom po kamenjaru, a koji se nalazi na visini od 1262 metra.

Od planinarske kuće do vrha potrebno je 30 minutnog laganog hoda, a s vrha se prostiru predivni pogledi na Makarsku i Omišku rivijeru te na centralni masiv Biokova.

Nakon fotografiranja i uživanja u pogledu istim putem kreće povratak prema ishodišnoj točki.