8. OPŠ HPD Imotski

Dodjelom diploma završena je osma Opća planinarska škola koju je organizirla naše HPD-a Imotski. Ljubaznošću vlasnika 021portal.hr, objavljujemo razgovor njihovog novinara s voditeljem škole Mijom Jukićem.

U organizaciji HPD-a Imotski i ove je godine organizirana Opća planinarska škola, sada već osma po redu, koja je privukla i rekordni broj zaljubljenika u prirodu i planine s područja Imotske krajine, njih više od 30. Planinarsku školu provodili su članovi HPD-a Imotski s višegodišnjim iskustvom u planinarenju, alpinizmu i speleologiji, a voditelj škole bio je Mijo Jukić.

-Ovogodišnja škola premašila je sva naša očekivanja što se polaznika tiče. Predavanja smo čak morali preseliti iz prostorija društva u dvoranu Pučkog otvorenog učilišta Imotski – istaknuo je Mijo.

U dva mjeseca trajanja škole nauči se nešto više o planinama i steknu elementarna znanja o sigurnom kretanju u planinama te vještine koje mogu pomoći u slučaju nevolje. Škola se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta. Svakako najzanimljiviji je praktični dio gdje se na cjelodnevnim izletima vježba kretanje u planini, orijentacija, prva pomoć i spašavanje, upoznavanje sa speleološkim objektima, korištenje tehničke opreme, markiranje i održavanje staza i mnoge druge aktivnosti. Prvi izlet bio je Zavelim. Vrijeme loše, očekuje se kiša, vjetar puše. Ali uspon nije dug i staza nije zahtjevna i odluka je pala. Kreće se na vrh Kolakovac visok 1347 metra i već na prvom izletu upoznaješ sve čari planine. Magla, vjetar puše, hladno je te se na vrhu ne može dugo zadržavati, ali pri povratku svi sretni i zadovoljni i s nestrpljenjem čekaju sljedeće izazove. Prvi izlet pokazao se uspješnim. Nakon toga uslijedile su ture po Biokovu. Kaoci, Mišljen, Bukovac, Lokva, Vošac… Sve vrhovi Biokova, a pristup svakom pruža jedinstven doživljaj. Krški reljef na kojem se nalazi velik broj špilja i jama te ponikava, škrapa i kamenica. A s vrhova prekrasni krajobrazi i vidici. More i otoci s jedne, Dalmatinska zagora s druge strane. Staneš, uživaš i znaš da ćeš se ponovo vratiti. A što tek reći o spuštanju u špilju, koja se, gle čuda, zove Tecina jama u Runoviću. Stalagmiti, stalaktiti, šišmiši i jedinstven doživljaj potpunog mraka i tišine. I da, čvorologija. Prokleti čvorovi. Trebat će vremena dok se ne savladaju, a za sada i ovih par što su ostali u glavi morat će biti dovoljno.

-Drago mi je da je škola prošla u najboljem redu. Od laganih početaka na Zavelimu pa sve do zahtjevnih vrhova Biokova. Da su svi polaznici uspjeli izdržati napore koje smo im priredili i s osmjehom se sa svakog izleta vratili. Žao mi je što su neki izleti, što zbog korone što zbog lošijeg vremena odgođeni, ali to nadoknadimo nekom drugom prilikom. Želim se i zahvaliti svim kolegama iz HPD-a Imotski koji su nesebično pomogli u organizaciji i provedbi planinarske škole – dodao je Mijo.

Po završetku predavanja i vježbi polaže se ispit, a škola je završila svečanom dodjelom diploma i članskih iskaznica koja je ove godine bila nešto skromnija nego inače. Zbog epidemije koronavirusa izostao je tradicionalni domjenak, a diplome su podijeljene u prostorijama Društva poštivajući sve epidemiološke mjere. Na kraju, planinarska škola je i prilika da se steknu nova poznanstva i prijateljstva, upoznaju osobe koje imaju iste i slične interese te dijele istu ljubav prema prirodi i planinarenju, a koje možda u nekim drugim okolnostima, ne bi nikada upoznao. A nakon što škola završi, ekipa i drugi izazovi ostaju. Jer planina se uvuče pod kožu, bez nje se više ne može, vrhovi zovu, a kako su rekli iskusni planinari, na planinu se nikada ne ide sam.

U Fotografijama ispod donosimo kratku retrospektivu 8. Opće planinarske škole HPD Imotski, a više  možete vidjeti u albumima fotografija na našem FB profilu.

IMG 001

IMG 002

IMG 003

 

IMG-004

IMG-005

IMG-006

IMG-007

IMG-008

IMG-009

IMG-0010

IMG-0011

IMG-0012

IMG-0013

IMG-0014

IMG-0015

IMG-0016

IMG-0017

IMG-0018

IMG-0019

IMG-0020

IMG-0021

IMG-0022

IMG-0023

IMG-0024

IMG-0025