Špilje Modrog jezera

Nakon duže ali opravdane pauze zbog odlične organizacije i osiguranja Base jumpinga na Crvenom jezeru, imotski speleolozi se opet vraćaju istraživanjima.
S obzirom da u odsjeku djeluju kvalitetni i složni momci, još jednom su pokazali da su spremni odgovoriti i na najzahtjevnije izazove. Ovaj vikend nisu išli daleko niti duboko, ostali su u okolici grada tj. na strmim liticama prekrasnog Modrog jezera. Naime, topografski su snimali njegove špilje (Imoćani zovu pećine); Vilinsku, Boškovu i Dinkovu. U potrazi za čarima vila Vilinske špilje, krenuli su pročelnik i novi tajnik SO-a. Ohrabren iskustvom i lakoćom crtanja biokovskih jama, pročelnik se uhvatio posla izrade nacrta ove poznate i opjevane imotske špilje. Unutrašnjost objekta nije devastirana zahvaljujući težem pristupu. Međutim, uvijek se nađe poneki hrabriji mangup koji svoj uspjeh pristupom na teže dostupna mjesta dokaže šaranjem bojom po stijenama špilje. Još jedan dokaz da ljudska glupost i primitivizam nemaju granica.
Nakon Vilinske špilje, ojačan vilinskom energijom, pročelnik natovaren raznom opremom (bušilica, užeta…) je slobodno ispenjao prvenstveni smjer sa sipara na južnu vidilicu. Tako je subota protekla u kombinaciji speleo – penjačke aktivnosti. Nakon pregleda i slaganja opreme uslijedilo je gašenje žeđi u kafiću Đir. Tu se dvojcu pridružio i naš geodet Škeva(c), od nedavno novo pojačanje SO-a, koji je unio novu dimenziju u rad odsjeka. Ubrzo je pao dogovor za nedjelju i dodatno crtanje špilja na Modrom jezeru. Špilje Boškova i Dinkova, topografski su snimljene tako da je od ovoga vikenda speleo – katastar SO-a bogatiji za tri nova nacrta. Skladna ekipa, mali odsjek – veliki posao!
Evo i opširnijeg foto priloga…