Đir na Kaoce

Da bi razbili zimsku monotoniju i čekanje na vikend kako bih se uputili na željno isčekivani zimski uspon, ovaj slobodni petak iskoristili smo za razgibavanje na našu omiljenu bijakovsku destinaciju – plato Kaoci.

Kaoci su planinski plato u srcu Biokova tik iznad Zagvozda na nadmorskoj visini od 1000 metara. Interesantan je raznim ljubiteljima prirode od izletnika, šetača, lovaca i planinara. Na našu velku žalost, od prije dvije godine Hrvatske šume su do ovog lijepog biokovskog platoa probile put koji ničim nisu opravdali jer služi samo za devastaciju netaknute prirode. To je vidljivo po gomilama otpada kojega za sobom ostavljaju posjetitelji pa nama imotskim planinarima više nije interesantna destinacija kao nekada prije. Put presjeca planinarsku stazu koja je izgrađena početkom prošloga stoljeća kada je izgrađena šumarska kuća “Zagorka” na platou na kojemu su tri bunara. Staza je uređivana kako bih do kućice mogao doći konjem austrougarski princ Rudolf inače plućni bolesnik jer je Biokovo slovilo kao zračna banja s obzirom na zimzelenu šumu i blizinu mora. Radove je na polovici puta kod brzičine staje prekinuo 1. svjetski rat. Krajem 80.- ih godina agilni zagvoški lovci su iznad stare izgradili novu lovačku brvnaru koja je također u derutnom stanju jer drvo na Biokovu nije zahvalno za gradnju pa je brvnari životni vijek došao kraju.
Naša grupa okupila se na brzinu u Zagvozdu a došao je i naš splitski član Brane pa smo se netom kasnije nas četvero uputili iz zaselka Brzice na dvosatni uspon. Kako je staza skoro cijelim putem u niskoj šumi i okrenuta sjeveru cijela je zaleđena pa je i uspon ugodan i ne odveć naporan. Ispod platoa Kaoca staza izlazi na novo probijenu cestu koja nas vodi do stare kuće i izložena je suncu pa smo upadali i do koljena u mokar snijeg. Usput su naša dva špiljara razgledala teren i jame uz cestu i dogovarali speleološki logor za ljeto jer je pristup terencem idealan. Poslije odmora i marende smo se popeli na Kačku glavicu iznad brvnare odakle se pružaju odlični vidici na planine u BiH i centralnom dijelu Biokova a i našu ponosnu i lijepu Imotsku krajinu. Poslije neizostavnog fotografiranja i grudanja uputili smo se natrag istim putem.
U foto prilogu pogledajte kako i petak može biti lijep kada se provede u planini…     
IMG_5951
IMG_5970
IMG_5956
IMG_5967
IMG_5971
IMG_5976
IMG_5972
Panorama_Ilija1
IMG_6003
IMG_6010
IMG_6012
IMG_6033
Grupa
Panorama_Ilija
Panorama_Ilija3
Panorama_Ilija4
IMG_6036
IMG_6045
Panorama_Ilija5
IMG_6051
IMG_6054