Ande – ACONCAQUA 6962m

Tijekom veljače ove godine, točnije od 27. siječnja do 17. veljače 2011. godine u organizaciji EXTREM SUMMIT TEAMA u sklopu aplinističke expedicije u Ande sudjelovao je i član našega društva Željko Stamatović iz Splita. 

 

web2

Cilj expedicije je bio uspon na najviši vrh obiju Amerika ACONCAQUA visoku 6962m. Za uspon je odabran smjer via normale, ruta kojom se davne 1897. godine prvi na vrh popeo legendarni švicarski planinarski vodič Matthias Zurbriggen.

web3

S obzirom da je u ovo vrijeme u Južnoj Americi ljeto, većina penjača koristi siječanj i veljaču za pokušaj uspona na vrh iako su i tada na planini surovi uvjeti zbog blizine Tihog oceana s kojega pušu jaki vjetrovi donoseći vlažan zrak koji se s visinom i niskim temperaturama pretvara u snježne oluje. 

web5

Aconcaqua se nalazi u Andama na granici Čilea s Argentinom u regiji  Mendoza, a u istoimenom gradu se obavljaju posljednje pripreme za uspon, kupovina svega potrebnoga za expediciju i ishodovanje dozvola za ulazak u nacionalni park i sami uspon.

web4

Potom se putuje do sela Puente del Inca na 2740m odakle slijedi aklimatizacijski treking preko Confluencie 3380m do baznog logora na Plaza de Mulas na visini 4370m.S obzirom na veliku visinu, na samoj planini potrebno je obaviti visinski aklimatizacijski ciklus i privikavanje na veliku visinu s postavljanjem i opskrbom visinskih logora. Prvi logor je na platou Nido de Condores 5570m,  drugi Berlin 5940m, zatim bivaci Colera i Indenpedencia 6350m koji su ishodišne točke za završni uspon na vrh Aconcaque.

web1

Poslije izvršenih aklimatizacijskih uspona i naš Željko se uputio sa skupinom  penjača na završni uspon koji se odvijao po izuzetno lošim vremenskim uvjetima. Uz jaki vjetar praćen snježnom olujom i strašnom studeni morao je odustati od uspona zbog promrzlina na rukama i nogama na priječnici ispod Canalete na oko 6500m skupa sa još osmoricom penjača. Tek polovica članova expedicije se domogla vrha u strašnoj oluji u kojoj je povratak bio pravi podvig jer je tih dana u nevremenu prilikom osvajanja Aconcaque poginulo šest penjača. Na sreću ipak se vratio živ i zdrav pa se uskoro nadamo i većoj galeriji fotografija s ove izuzetno zanimljive i opasne expedicije…