Imotska opća planinarska škola

Tijekom jeseni i zime 2010.-2011. godine točnije od 21. listopada 2010. do 13. veljače 2011. godine za nove članove Društva organizirali smo OPĆU PLANINARSKU ŠKOLU prema programu Komisije za školovanje kadrova Hrvatskog planinarskog saveza.

Školu je vodio Alen Galić uz potporu starijih i iskusnijih članova Društva. Školu je pohađalo 20 novih planinara mlađega uzrasta, pretežno srednjoškolaca i jedna manja grupa iskusnih planinara koji su željeli steći dodatna znanja iz planinarstva koja se inače uče samo na planinarskim školama i specijaliziranim tečajevima.

OPS_8

OPS_6

Teorijska predavanja smo zahvaljujući našemu Luji održavali četvrtkom u auto školi A. Bralić u kojoj smo imali odlične uvjete jer smo uz grijani prostor imali laptop i projektor za prezentacije, pa smo usput novim a i starim članovima upriličili i planinarska predavanja kroz video i foto prezentacije s naših planinarskih putovanja diljem Lijepe naše i svijeta.

OPS_12

OPS

Dio predavanja smo odradili sami, a za predavanja iz Planinarske opreme, Orijentacije u planinama i HGSS-a smo angažirali iskusne predavače iz Splita i Omiša.

S obzirom da je tijekom jeseni (studeni i prosinac) vrijeme bilo kišovito, planirane terenske vježbe smo prolongirali za sušniji period pa smo ih odrađivali naknadno tijekom zime (siječanj, veljača), a vježbu iz HGSS-a odradit ćemo naknadno kada to obaveze dozvole instruktoru HGSS-a Mladenu Mužiniću.

OPS_17

Dio terenskih vježbi odradili smo na Biokovu, tereni oko Kaoca i Ržišća, Zavelimu, Lokvičićkim jezerima i kanjonu Badnjevice, a stijensku vježbu penjanja i spuštanja po užetu odradili smo na Imberu, Crvenom jezeru i u samom gradu (zidovi zgrade Dogana).

S obzirom za obim gradiva i praktičnih vježbi iako je škola službeno završila i dalje nastojimo okupiti školarce na zajedničkim izletima i turama kako bi ih dodatno i još bolje pripremili za sigurno i ugodno planinarenje.