Grebenska tura Biokovom

U sklopu priprema za ekspediciju Kavkaz – Elbrus 5642m naš Joško je odradio kondicijske pripreme na Biokovu i ovaj vikend.
 

Zajedno sa članovima Hpd “Biokovo” iz Makarske, “Mosor” – Split i “Imber” – Omiša obišao je dio Biokovskog planinarskog puta. U pohodu našoj dragoj ljepotici pored Joška bilo je još dvanaest planinara što je sve skupa stvorilo jako lijep planinarski dojam. Posebno je interesantno bilo vidjeti malog Antu Buljevića iz Ruskamena. Dječačić je to od sedam godina i pravo je planinarsko čudo od djeteta koji je na ovu turu došao u pratnji svoga oca Ive. Joško nam je ukratko ispričao dinamiku puta koja bi se mogla sažeti na slijedeći način:
 
 – “Polazak je bio iz zaselka Bartulovići u Zaveterju – Gornja Brela, pa preko prirodne kaptaže vode Grljka, špilje Pozjate i izvora Kale na znani nam Bijakovski vrh Šćirovac. Uspon dosta težak jer visinski se treba popeti 1350 metara, a trajao je oko 4.30 sati. Zatim je slijedio silazak na prijevoj Vraca i potom se išlo oštrim grebenom na Svetog Iliju. Za taj dio od Šćirovca do Sv. Ilije nam je trebalo još dodatnih oko 2 sata. Nakon odmora na Iliji kao i na Šćirovcu, silazak je slijedio prema Osičinama gdje je planinarsko sklonište na 1400 metara gdje smo odmarali malo duže pred strmi silazak siparom u selo Bast. Turu smo počeli u ujutro u 8 sati a u Bastu bili u 18 sati. Vrlo duga, naporna i zahtjevna planinarska tura koja je prema GPS podatcima dužine oko 19 km. “
 
– “Ovo je još jedna u nizu solidnih pripremnih tura kojom hvatamo ritam i neophodnu kondiciju koja će nam trebati kada se za jedno mjesec dana nađemo u prostranstvima Kavkaza i preporučio bih je svakome ozbiljnijem planinaru što zbog njezine ljepote a i zahtijevnosti – dodao je na kraju Joško.   
 
U prilogu nam je dostavio nekoliko fotografija kako bi ilustrirao svoju priču pa ih rado donosimo u nastavku…
 
Bio_djir001
Bio_djir003
Bio_djir004
Bio_djir002
Bio_djir005
Bio_djir007
Bio_djir008
Bio_djir010
Bio_djir011
Bio_djir012
Bio_djir013
Bio_djir014
Bio_djir016
Bio-djir015
Bio_djir017
Bio_djir018
Bio_djir020
Bio_djir009