HPD IMOTSKI SPELEOLOSKI ODSJEK LOGO noviji

facebook icon

 

Maja e Jezerces 2694m

Iako se prije nepun mjesec dana vratio s EST-ove expedicije na najviši vrh Anda Aconcaqua 6962m (Južna Amerika), naš Željko je s ekipom pripadnika HGSS-a iz stanice Split prošli vikend sudjelovao na tradicionalnom zimskom usponu na najviši vrh Prokletija Maja e Jezerces 2694m.

Badnjevice - čišćenje staze

Uskoro se bliži Dan dalmatinskoh planinara, skupa kojega smo domaćini, uhvatili smo se čišćenja staza kojima ćemo voditi naše goste planinare iz Dalmacije i susjedne nam Herceg - Bosne.

Ande - ACONCAQUA 6962m

Tijekom veljače ove godine, točnije od 27. siječnja do 17. veljače 2011. godine u organizaciji EXTREM SUMMIT TEAMA u sklopu aplinističke expedicije u Ande sudjelovao je i član našega društva Željko Stamatović iz Splita. 

Imotska opća planinarska škola

Tijekom jeseni i zime 2010.-2011. godine točnije od 21. listopada 2010. do 13. veljače 2011. godine za nove članove Društva organizirali smo OPĆU PLANINARSKU ŠKOLU prema programu Komisije za školovanje kadrova Hrvatskog planinarskog saveza.

Na Sv. Iliji nakon 102 godine

Iliji022.jpg Ne, štovani štioci, nije mi vrućina udarila u glavu iako je bilo pakleno vruće, a niti sam se sredio "Kod Joze" pa uhvatio kuckat po makinji i zaigrao se s brojkama i slovima. Ne, ne, naravno da nije u tome štos!. "Ma dobro, ajde ne davi već reci u čemu je štos"-  kao da čujem s druge strane ekrana! E dragovići moji, da bi ste to saznali morat ćete ipak pritisnuti link za nastavak teksta pa će Vam biti jasno.

Vilinac - umor prolazi zadovoljstvo ostaje!

Foto_Vilinac 012.jpgOvaj vikend bili smo u Hercegovini. Njene ljepote su dovoljan motiv po sebi da je poput lijepe dijevojke stalno obilazimo i zasipamo pažnjom, a ovaj put razlog je bio i Memorijal Ivica Plazonić. Mi imotski planinari nastojimo barem u minimalnom broju svake godine nazočiti skupu te tako na simboličan način odati počast preminulom kolegi. Tako je bilo i ove godine a kako smo se proveli pogledajte u prilogu kroz tekst i fotografiju našeg tajnika.

Povratak s ruba Europe

5.jpg Joško se vratio s Kavkaza. Ovaj put nije uspjelo. Ništa strašno, ni prvi ni zadnji! Neki se uopće nisu vratili. Da, da dragovići moji iznenadio bi vas podatak o broju nesreća na tom najvećem europskom vrhu. U tekstu koji slijedi Joško je podijelio s nama svoje dojmove s ove nezaboravne avanture  pa u nastavku imamo njegov tekst a naravno i foto galeriju - Elbrus Nadam se da ćete uživati čitajući o putešestvju našeg tajnika po rubovima moderne civilizacije.

Diva Grabovčeva

p4010016.jpgSvake godine na prvu nedjelju u sedmom mjesecu služi se misa u čast Dive Grabovčeve. Riječ je o prelijepoj ramskoj pastirici u koju se zaljubio turski beg Kopčić. Djevojka ljubav ne uzvraća pa je otac sklanja u Vran planinu kako bi čuvala ovce kod nekog seljaka. Beg saznaje za obitavalište te je nalazi i ubija. Priča ulazi u legendu a posebno kad je Ćiro Tuhelka otkopao navodni Divin grob i u njemu pronašao kosti mlade djevojke. Od tada je Diva inspiracija pjesnicima i slikarima, a njezin grob je mjesto hodočašća...

Ispod kapi

p3180013.jpgOvaj vikend bio je vremenski jako neizvjestan. Sve prognoze su ukazivale na kišu za subotu i nedjelju pa smo bili u nedoumici šta činiti. Palo je konačno:" Ajmo vidit u nedilju ujutro šta je pa se nać na kavi u Zagvozdu i onda odlučit". Tako je i bilo. Mislim da po slici prepoznajete gdje smo bili a za one koji to ne znaju preostaje da u nastavku pogledaju u slici i riječi kako smo se provukli ispod kapi.

Diplomirani planinari

P3070074.JPGDa, da! Upravo tako. Naši momci uspješno su završili Opću planinarsku školu koju je organiziralo PD Imber iz Omiša, a koja se provodila tijekom veljače, ožujka i travanja ove godine. Ovom prilikom izražavam još jednom čestitke za uspješan završetak školovanja.

FUVI0111ADANAUL
FREE Joomla! template "Adana"
joomla 1.6 templates by funky-visions.de